Subscribe News Feed Subscribe Comments

PEMBEDAHAN JANTUNG


salam to all....thanx to those yang masih melawat blog yang tak seberapa ni...dalam hari ni..banyak berita sedih yang aku terima...hurmmm..bukan banyak pun...2 je..hehehehehe...1st mengenai kawan kita sofinaz yang akan menjalani pembedahan jantung pada esok pagi dalam pukul 8.30 pagi..InsyaAllah....dan yang kedua mengenai pelajar 1st year yg bernama Syahir yang mengalami sarcoma stage 4 iaitu kancer yang berada tahap bahaya yang telah merebak ke paru2....dan beliau akan menjalani chemothrapy pada esok pagi....

bila aku dengar berita ni...terasa insaf sejenak...sukar utk aku bayangkan akan perasaan mereka diatas situasi yang menimpa....betapa untungnya kita hari ni menerima anugerah sihat daripada Allah....namun kita kadangkala tidak sedar akan semua perkara ini...hanya sibuk akan hal keduniaan....dalam memikirkan penyakit yang mengalami mereka ini....amat sukar untuk kita jangkakan mengenai kepulihan penyakit yang mereka alami....lebih2 lagi kanser yang berada tahap bahaya.....

kanser pada tahap 4 ini atau tahap terakhir adalah merupakan kanser yang telah merebak ke organ lain..hakikatnya kanser ini berlaku akibat daripada peningkatan pembahagian sel yang tidak dapat dikawal....dan ini akan menyebabkan komplikasi pada organ2 sasaran...misalnya paru2...paru2 akan mengalami kepayahan dalam meneruskan aktiviti normalnya yang amat penting peranannya dalam sistem respirasi sel....jika oksigen tidak dapat diserap..ini akan menyebabkan pesakit mengalami hypoxia dimana badan pesakit mengalami kekurangan oksigen dan akan meningkatkan waste product seperti karbon dioksida dan lain2 lagi.....jadi ini akan memberikan simptom keletihan, kepeningan, dan bertambah kadar degupan jantung berlaku keatas pesakit....untuk mengubat penyakit kanser ini....chemotherapy diperlukan dan ia merupakan treatment paling menyakitkan kerana ia akan melawan kanser sel dalam badan.....dan ini akan menyebabkan pesakit terpaksa bertarung nyawa untuk perawatan ini..
untuk penyakit jantung yang dialami oleh sahabat kita sofinaz...beliau mengalami rheumatic heart disease @ RHD....ia adalah disebabkan daripada bacteria yang bernama streptococcus yang telah menetap di injap jantung beliau...ini akan menyebabkan reaction daripada badan keatas injap tersebut...seterusnya menyebabkan berlakunya fibrrosis dimana injap tidak berupaya untuk menjalani aktiviti normalnya...perkara ini rusnya menyebabkan jantung mengalami sedikit ndalam fungsinya untuk mengepam darah ke seluruh badan....pembedahan dalam pembetulan injapnya hanya dapat dilakukan bagi mengelakkan komplikasi berlaku keatasnya.....seperti hypertension dimana tekanan darah tinggi dan lain2 lagi...

dengan hal itu..pelajar 2nd year telah mengadakan solat hajat, bacaan yasin dan doa selamat di surau kolej 6 yang di ketua oleh shahrul dan helmi....dan alhamdulillah...majlis tersebut berjaya dilakukakan dalam beberapa minit yang lepas....terima kasih kepada yang hadir...semoga pembedahan ke atas sofinaz berjalan dengan jayanya...begitu juga syahir dalam menjalani chemotherapy...semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka dan kesihatan selepas menjalani treament...
AMIN....

5 comments:

CiKaLi said...

aslm..
sofinaz bdk pasum ke??

khairul ridhuan Mkr said...

ya naqib..skang pembedahan dah selesai..pnat tak sedar skang ni...dia ada sedar jap pastu muntah2..then x sedar lagi...doa2 kan yek naqib pnat supaya cepat sembuh....amin...

CiKaLi said...

amin.. bdk maktab ak tuuu..
nnti kalo ko g lawat dier..
kirim salam kt dier.. dier amik medic ek??
lama tk dgr cite.. by da way, jantung dier sakit pe?

lusciousettylime said...

sumer pegi..
tp nape takder saper ajak kitorg gi???
hurmm~~~~

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
hmM..
penyakit ni kat sape2 pun boleh dapat..kita memberi kita menerima..
nice br0..

Related Posts with Thumbnails
 
the ventricle of my life | TNB